To doskonała propozycja na zdrowy posiłek lub szybką przekąskę. Idealnie też na daje się do spakowania w lunch box.
10 min
Dla 1 osoby
Łatwy
Składniki:
(2-3 porcje)
około 100g mixu sałat
1 puszka tuńczyka (u mnie najczęściej w sosie własnym, ale może być dowolny)
1 awokado
1/2 kolby ugotowanej kukurydzy (można użyć konserwowej)
około 12-15 pomidorków koktajlowych
sól, pieprz
4-5 łyżek oliwy/dobrej jakości oleju
sok z cytryny (do smaku)
Sałatka z awokado, tuńczyka, kukurydzy i pomidorków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Tuńczyka odcedzić z zalewy, a umyte i osuszone pomidorki przekroić na pół.
Awokado przekroić na połowę, usunąć pestkę, obrać ze skórki oraz pokroić w plasterki i każdy kawałek przekroić jeszcze na pół.
W większej misce luźno ułożyć mix sałat, a na niej umieścić tuńczyka, kukurydzę, awokado oraz pomidorki.
Całość polać oliwą/olejem, skropić sokiem z cytryny, posypać solą z pieprzem i ostrożnie przemieszać.
Komentarze