Sałatka z awokado, gruszką i boczkiem

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Sałatka na bazie sałaty lodowej, z dodatkiem chrupiącego, podsmażonego boczku, kawałków soczystej gruszki oraz awokado. Polana ziołowym sosem vinegret.

  • 15 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • kilka liści sałaty lodowej
    2-3 plastry wędzonego boczku
    1/2 awokado
    1/2 gruszki
    Sos:
    3 łyżki oliwy z suszonych pomidorów
    1 łyżka soku z cytryny
    1 łyżeczka musztardy
    pieprz
    zioła prowansalskie

Sałatka z awokado, gruszką i boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Boczek kroimy paseczki i podsmażamy na patelni, aż się zarumieni. Zdejmujemy na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

    Sałatę myjemy, osuszamy, rwiemy na kawałki i układamy na talerzu.

    Awokado i gruszkę obieramy, kroimy na kawałki i układamy na sałacie.

    Przygotowujemy sos: mieszamy dokładnie oliwę z suszonych pomidorów z musztardą, sokiem z cytryny, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Polewamy sosem sałatkę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy