Sałatka na bazie sałaty lodowej, z dodatkiem chrupiącego, podsmażonego boczku, kawałków soczystej gruszki oraz awokado. Polana ziołowym sosem vinegret.
15 min
Dla 1 osoby
Łatwy
Składniki:
kilka liści sałaty lodowej
2-3 plastry wędzonego boczku
1/2 awokado
1/2 gruszki
Sos:
3 łyżki oliwy z suszonych pomidorów
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka musztardy
pieprz
zioła prowansalskie
Sałatka z awokado, gruszką i boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Boczek kroimy paseczki i podsmażamy na patelni, aż się zarumieni. Zdejmujemy na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Sałatę myjemy, osuszamy, rwiemy na kawałki i układamy na talerzu.
Awokado i gruszkę obieramy, kroimy na kawałki i układamy na sałacie.
Przygotowujemy sos: mieszamy dokładnie oliwę z suszonych pomidorów z musztardą, sokiem z cytryny, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Polewamy sosem sałatkę.
Komentarze