Sałatka z avocado i krewetkami.

0 (0 ocen)

  • 30 min

Potrawa jest dla mnie wyjątkowa, ponieważ przepis ułożyłam sama. Składniki w niej są tak skomponowane, że uzupełniają swoje aromaty nawzajem. Nawet mój chłopak, który nie lubi krewetek zjadł to danie ze smakiem i o poprosił o dokładkę.

  • 30 min

Składniki:

  • na sałatkę:l

    iście sałaty
    młode listki mlecza - opcjonalnie, ja lubię
    pół avocado
    cebulka dymka 1 szt.
    pół pomarańczy
    krewetki około 10 dkg

    winegret:

    oliwa lub olej - 3 łyżki
    troszkę soku z cytryny
    pieprz,
    sól,
    niektórzy dodają czosnek i miód,
    ja dodaję jeszcze zioła do sałatek, odrobinę

    przyprawy do posypania krewetek i tłuszcz do podsmażenia:

    masło, 1 łyżeczka z górką
    pieprz - szczypta
    sól - szczypta
    pieprz cayenne - szczypta
    papryka słodka, 1 łyżeczka
    czosnek, 2-3 ząbki

Sałatka z avocado i krewetkami. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa i pomarańczę kroimy, sałatę i mlecz układamy na talerzu, na wierzch układamy avocado, dymkę, pomarańczę. Polewamy sosem winegret. Gdy tylko zaczniemy podsmażać krewetki, posypujemy je wymienionymi powyżej przyprawami i dodajemy pokrojony i posolony czosnek. Krewetki smażymy na rozgrzanym maśle tak długo, aż się skurczą. Należy uważać, aby nie przypalić czosnku.

    Krewetki wysypujemy na sałatkę.

    Smacznego!

Porady

Krewetki po usmażeniu można wyłożyć na papierowy ręcznik, aby osączyć je z tłuszczu. Polecam taki zabieg ;)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy