Rewelacyjny przepis.Połączenie słodkiego arbuza z słoną feta może wydawać się dziwne ale smakuje super,orzeźwiający dressing z limonki.To idealna sałatka na upalne dni.!!!TORPEDA!!!
30 min
Składniki:
1 arbuz ok.1.5kg
1 op. roszponki
1 op.rukoli
1 mała główka sałaty lodowej
1 średnia czerwona cebula
150g.czarnych oliwek
200g. sera fety
10 pomidorków koktajlowych
100g. płatków migdałowych
sos:
sok z limonki
4 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżka octu balsamicznego
kilka kropel tabasco
sól morska,świeżo zmielony pieprz,brązowy cukier do smaku
listki bazylii,limonka do dekoracji
Sałatka z arbuzem i serem fetą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Arbuz pokroić na mniejsze kawałki,odciąć skórkę,usunąć pestki ,pokroić w dużą kostkę,lub wydrążyć kuleczki specjalną łyżką.Rukolę,roszpunkę przebrać,sałatę porwać, umyć osuszyć,przełożyć do miski.Obraną cebulę pokroić w cienkie piórka,fetę pokroić w kostkę,płatki migdałów uprażyć na suchej patelni i wszystko razem z oliwkami dodać do reszty..Pomidorki pokroić na pół dodać do sałatki .Składniki sosu dokładnie wymieszać,wlać do sałatki delikatnie wymieszać.Sałatkę przełożyć na plater na górę położyć pokrojony arbuz, ,dekorować bazylią i plasterkami limonki.SMACZNEGO.
Komentarze