Sałatka z arbuzem i serem fetą

0 (0 ocen)

  • 30 min

Rewelacyjny przepis.Połączenie słodkiego arbuza z słoną feta może wydawać się dziwne ale smakuje super,orzeźwiający dressing z limonki.To idealna sałatka na upalne dni.!!!TORPEDA!!!

  • 30 min

Składniki:

  • 1 arbuz ok.1.5kg
    1 op. roszponki
    1 op.rukoli
    1 mała główka sałaty lodowej
    1 średnia czerwona cebula
    150g.czarnych oliwek
    200g. sera fety
    10 pomidorków koktajlowych
    100g. płatków migdałowych
    sos:
    sok z limonki
    4 łyżki oleju rzepakowego
    1 łyżka octu balsamicznego
    kilka kropel tabasco
    sól morska,świeżo zmielony pieprz,brązowy cukier do smaku
    listki bazylii,limonka do dekoracji

Sałatka z arbuzem i serem fetą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Arbuz pokroić na mniejsze kawałki,odciąć skórkę,usunąć pestki ,pokroić w dużą kostkę,lub wydrążyć kuleczki specjalną łyżką.Rukolę,roszpunkę przebrać,sałatę porwać, umyć osuszyć,przełożyć do miski.Obraną cebulę pokroić w cienkie piórka,fetę pokroić w kostkę,płatki migdałów uprażyć na suchej patelni i wszystko razem z oliwkami dodać do reszty..Pomidorki pokroić na pół dodać do sałatki .Składniki sosu dokładnie wymieszać,wlać do sałatki delikatnie wymieszać.Sałatkę przełożyć na plater na górę położyć pokrojony arbuz, ,dekorować bazylią i plasterkami limonki.SMACZNEGO.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy