Sałatka z arbuza z porzeczkami i rabarbarem

0 (0 ocen)

  • 30 min

Pyszna, słodka, orzeźwia, syci i poprawia humor:) serdecznie polecam i zapraszam:))

  • 30 min

Składniki:

  • 1 mały arbuz
    1 mała kiść bezpestkowych winogron ciemnych
    4 duże morele
    1 banan
    1 nektaryna
    1 jabłko
    50 g porzeczek czerwonych
    1 łodyga rabarbaru
    1 łyżka miodu
    sok z 1/2 cytryny
    1 łyżka ekstraktu cytynowego

Sałatka z arbuza z porzeczkami i rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Arbuz umyć, dobrze osuszyć. Odkroić czapeczkę na wysokości około 3/4 arbuza. Następnie łyżeczką wydrążyć miąższ i przełożyć do miski. W skorupie wyciąć ozdobny wzorek i odstawić na bok, ponieważ posłuży nam za miskę.Pozostałe warzywa porządnie umyć i osuszyć. Z moreli i nektaryny wyciągnąć pestkę a owoc pokroić w kostkę średniej wielkości. Dodać do miski z arbuzem. Banan obrać i pokroić w małą kostkę. Jabłko obrać i pozbawić nasion i pokroić w dużą kostkę. Rabarbar obrać i pokroić w plasterki wielkości około 2-3 mm. Dodać do miski. Porzeczki obrać z gałązek i także przełożyć do miski.Dodać miód, sok z cytryny oraz ekstrakt i dobrze wymieszać. Sałatkę przełożyć do miski z arbuza, to co zostanie przełożyć do pucharków. Można podawać od razu ale najlepiej smakuje po 2-3 godzinnym schłodzeniu. Zapraszam i smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy