Prosta w przygotowaniu, bardzo barwna niczym "wiosna" i przepyszna w smaku. To świetny pomysł na ciekawą sałatkę do podania, idealnie sprawdzi się jako śniadanie czy kolacja lub jako przepyszna przekąska.
30 min
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
250 g ugotowanego ryżu
1 rzodkiewka
1 puszka sałatkowego tuńczyka w sosie własnym
2 łyżki konserwowej kukurydzy
2 łyżki zielonego konserwowego groszku
mielony kolorowy pieprz
rzeżucha do dekoracji
ogórek świeży zielony
oraz czarny sezam,biały sezam,złote siemię do posypania
Sałatka wiosenna z ryżem, tuńczykiem i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ugotowany ryż dajemy do miski i dodajemy do niego całą puszkę tuńczyka wraz z zalewą, odsączoną kukurydze i groszek konserwowy, pokrojoną rzodkiewkę w paseczki oraz szczyptę pieprzu. Mieszamy i nakładamy na talerz po czym dekorujemy paseczkami z rzodkiewki oraz ogórka, posypujemy czarnym i białym sezamem oraz złotym siemię i szczyptą kolorowego mielonego pieprzu. Całość uwieńczamy rzeżuchą.
Komentarze