Sałatka wiosenna z roszponką, owocami i sosem arbuzowo-jaglanym

0 (0 ocen)

  • 20 min

Sałatka z grupy doskonałych :) roszponka świetnie komponuje się z owocami, wiórki selera i kiełki wzbogacają ją o więcej wartości zdrowotnych, a sos arbuzowo-jaglany jest tak pyszny, że trudno mu się oprzeć! Zjedliśmy do kaszy jaglanej na obiad :) bomba witaminowa!

  • 20 min

Składniki:

  • garść mixu sałat
    3 garście roszponki
    6 truskawek
    1/2 granata
    1/2 ćwiartki arbuza
    garść kiełków (dowolne)
    2 łyżki selera startego na wiórki na grubych oczkach

    Sos:
    1/2 ćwiartki arbuza
    5-6 łyżek ugotowanej kaszy jaglanej
    1 łyżka miodu
    1 łyżka soku z cytryny
    2-3 łyżki oleju rzepakowego
    1 łyżeczka musztardy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Sałatki Sosy

Sałatka wiosenna z roszponką, owocami i sosem arbuzowo-jaglanym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z połowy ćwiartki arbuza łyżeczką wykrawamy małe kuleczki (można też pokroić w kostkę). Sałatę mieszamy z roszponką, przekładamy do salaterki, posypujemy kiełkami i wiórkami selera (zostawiamy odrobinę na wierzch). Następnie układamy pokrojone w plasterki truskawki, posypujemy kuleczkami arbuza i ziarnami z połowy granatu. Na wierzch resztę kiełków i wiórki selera.
    Sos: drugą połowę z ćwiartki arbuza przekładamy do miski, dodajemy kaszę jaglaną, olej rzepakowy, miód, sok z cytryny i musztardę. Miksujemy na gładki sos.
    Połową sosu polewamy sałatkę, a drugą przekładamy do miseczki/sosjerki i podajemy razem.

Porady

Sos arbuzowo-jaglany pasuje także do dań z grilla.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować