Skladniki na sałatkę:
1,5 kg piersi z kurczak
200 g sera fety
1 cebula czerwona
1 szczypior
1 pęczek rzodkiewek
1/2 ogórka
0,5 kg pomidorów koktajlowych
2 papryki (użyłem czerwonej i żółtej)
mix sałat
oliwa z dodatkiem czosnku i bazylii
Sos miodowo-musztardowy:
musztarda francuska
musztarda sarepska
miód płynny (użyłem lipowego)
oliwa
sok z cytryny
Sałatka wiosenna z kurczkiem w sosie miodowo-musztardowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filet pokroiłem w kostke, następnie zamarynowalem go w mieszance przypraw z dodatkiem oliwy z dodatkiem czosnku i bazyli. Paprykę pokroiłem w kostkę, cebule w piórka, ogórka, pomidorki oraz rzodkiewki w ćwiartki. Na spod miski wyłożyłem mix sałat, następnie pokrojone warzywa oraz usmażonego kurczaka. Całość przed podaniem należy wymieszać a po nałożeniu polać sokiem z cytryny oraz sosem miodowo-musztardowym. Ja w swojej wersji opiekłem bułki z dodatkiem oliwy z czosnkiem, aby danie było bardziej treściwe.
Porady
Kurczaka dodaj gdy będzie juz chłodny. Sałatka najlepiej smakuje schłodzona.
Komentarze