Sałatka wiosenna z jajkami, młodym szpinakiem i rzodkiewką

4.5 (185 ocen)

  • 20 min

lekka i pyszna sałatka dla wszystkich spragnionych świeżej zieleni.

  • 20 min

Składniki:

  • 3 jajka
    ½ ogórka szklarniowego
    ½ pęczka rzodkiewek
    2 łyżki szczypiorku
    3 garście młodego szpinaku
    1 pęczek botwinki (tylko liście)
    1 łyżka natki pietruszki
    1 łyżka koperku

    Sos:
    1,5 łyżki kwaśnej śmietany 18%
    1 łyżka majonezu
    0,5 łyżki musztardy
    sól
Wystaw ocenę:

4.5 (185 ocen)

Zobacz również:

Botwinka Sałatki Jajko

Sałatka wiosenna z jajkami, młodym szpinakiem i rzodkiewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ugotować na twardo, wystudzić, obrać i przekroić na pół. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka włożyć do miseczki i rozkruszyć widelcem. Liście botwinki i szpinak wypłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym i rozłożyć na talerzu.
  • Białka wypełnione rzodkiewką i ogórkiem z ziołami 2. Rzodkiewkę i ogórka pokroić w kostkę, a szczypiorek, koperek i natkę pietruszki drobno posiekać. Wszystko wymieszać razem w misce i napełnić tym białka.
  • 3. Białka przenieść na talerz z zieleniną.
    Składniki sosu wymieszać i polać nim wypełnione „miseczki” z białek. Obficie posypać pokruszonym żółtkiem.
    Warzywa, które nie zmieściły się w białkach oraz resztę żółtka przełożyć na talerz z sałatką i ułożyć pomiędzy jajkami.
  • 4. Ta sałatka zasługuje na wyróżnienie nie tylko z powodu wspaniałego smaku, ale również ze względu na nietypowy sposób wykonania - białka nadziewamy wiosennymi warzywami, polewamy sosem i posypujemy pokruszonym żółtkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Botwina Jajka Sałata Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować