Sałatka wiosenna z buraczkiem

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Ta sałatka gości w mojej rodzinie na Wielkanocnym stole, dlatego kojarzę ją z wiosną :) Buraczki czy ogórki kiszone to produkty, które zajadamy ze smakiem na przełomie zimy i wiosny, kiedy nie mamy jeszcze świeżych warzyw. Sięgamy więc z przyjemnością po produkty z domowej spiżarni. Sałatka ma przyjemny słodko kwaśny smak i lekko różowy kolor za sprawą buraczków. Polecam :)

  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • -słoik małych marynowanych buraczków
    -3 ugotowane marchewki
    -3 ugotowane jajka
    -3 ogórki kiszone
    -puszka kukurydzy
    -2 ząbki czosnku
    -szczypiorek
    -ok.2 łyżek majonezu
    Do dekoracji:
    -2 jajka ugotowane na twardo
    -dowolna zielenina: szczypiorek, rzeżucha, natka pietruszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Jajko Buraczki

Sałatka wiosenna z buraczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Buraczki jeżeli są takie malutkie to wystarczy przekroić na pół. Jeżeli są duże to w kostkę kroimy tak samo jak marchewkę, ogórki i jajko.
  • 2. Wsypujemy odsączoną kukurydzę, pokrojony szczypiorek i przeciśnięty przez praskę czosnek
  • 3. Mieszamy wszystko z majonezem, dekorujemy połówkami jajek i dowolną zieleniną.

Porady

Aby sałatka wyglądała bardziej wiosennie, polecam zrobić na niej "kołderkę" z rzeżuchy, ułożyć połówki lub ćwiartki jajek, na nich zrobić kleksiki z majonezu i delikatnie udekorować szczypiorkiem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Rzeżucha Sałata

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować