Sałatka wiosenna

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Sałatka wiosenna, bo tak została nazwana przez moją mamę, jest prosta w wykonaniu i nie wymaga wyszukanych składników. Połączenie użytych w niej produktów i sosu powoduje, że ma naprawdę wyjątkowy smak, który mi się z wiosennym śniadaniem !

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 ogórki zielone
    1 pęczek rzodkiewek
    4 jajka ugotowane na twardo
    ½ puszki groszku zielonego
    1 pęczek cebulki dymki lub szczypiorku

    SOS:
    2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
    3 łyżki majonezu
    Sól, pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Jajko

Sałatka wiosenna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ogórki obieramy ze skórki, przecinamy wzdłuż, następnie na połowę i kroimy na półplasterki.
    2. Rzodkiewki myjemy i kroimy tak jak ogórki.
    3. Jajka kroimy w grubą kostkę.
    4. Zieloną cebulkę siekamy drobno.
    5. Groszek odsączamy z zalewy.
    6. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
    7. Przygotowujemy sos następnie wylewamy na sałatkę i dokładnie mieszamy do połączenia składników.

Porady

*Całość można udekorować posiekaną zieloną cebulką. Dla wielbicieli bardziej wyrazistych smaków polecam dodać ok. 10 dag tartego sera żółtego ( najlepiej gouda lub złoty mazur).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Groszek Jajka Ogórek Sałata

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować