Sałatka wiosenna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Brokuła dzielimy na różyczki i blanszujemy, czyli wrzucamy na wrzącą i osoloną wodę (+ kilka kropli octu), gotujemy 2-3 minuty, następnie przekładamy do miski z zimną wodą i hartujemy. Zimne różyczki odsączamy na sicie.
2.Rzodkiewkę myjemy, kroimy w półplasterki.
3.Papryki myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę.
4.Kukurydzę odsączamy na sicie.
5.Pomidora myjemy i kroimy w półksiężyce.
6.SOS: jogurt mieszamy z posiekanym koperkiem, dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz przyprawę uniwersalną.
7.Wszystkie warzywa wrzucamy do miski i polewamy sosem. Mieszamy. Dekorujemy ćwiartkami jajka.
Porady
Do sałatki możemy również dodać zielonego , pokrojonego w kostkę ogórka.
Komentarze