Sałatka wiosenna

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Wzrost temperatury sprawia, że rezygnujemy z ciężkich potrwa. Taka lekka kolorowa sałatka jest doskonała na lekka kolację lub szybkie śniadanie w pracy.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • sałata lodowa lub kapusta pekińska mała - 1 sztuka (sałata jest delikatniejsza)
    brokuł - 1 sztuka
    2 piersi z kurczaka pokrojone w kostkę i zamarynowane na ok. 1 h wedle upodobania (u mnie na ostro w przyprawie do gyrosa) i usmażone na małej ilości oleju
    ser typu feta
    papryka konserwowa
    ogórek konserwowy
    SOS:
    łyżka majonezu
    łyżka jogurtu naturalnego
    1-2 ząbki czosnku
    szczypta soli

    Sos do sałaty:
    bazylia, majeranek, pietruszka (zioła wedle upodobania)
    olej lub oliwa
    ocet
    cytryna
    sól i pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka wiosenna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • lekka sałatka wiosenna z kurczakiem 1. Sałatę porwać na kawałki (nie wolno kroić nożem gdyż zgorzknieje), brokuł ugotować i podzielić na różyczki, fetę, paprykę, ogórka pokroić w kostkę lub paski.
    Wszystko ułożyć warstwami na talerzu.

    Sos czosnkowy: majonez wymieszać z jogurtem dodać czosnku wedle upodobania i szczyptę soli.

    Sos do sałaty: (można użyć również gotowego) zioła zmiksować z olejem, octem i sokiem z cytryny doprawić do smaku sola i pieprzem. Sos powinien być dość rzadki (dolewać oleju do uzyskania pożądanej konsystencji)

Porady

Do sałatki pasuje również czerwona fasola, pomidor, oliwki. Doskonale komponuje się z grzankami lub tostami z serem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sałata

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować