Sałatka wielowarzywna na zimę

4.5 (154 ocen)

Pyszna sałatka wielowarzywna

Składniki:

  • kalafior - 1 szt
    brokuł -1 szt
    fasolka szparagowa - 350 g
    papryka żółta - 1 szt
    papryka czerwona - 1 szt
    ZALEWA
    6 szkl wody
    0,5 szkl octu 10% Jamar
    6 łyżek cukru
    1 łyżka soli
    7 ziaren ziela angielskiego
    0,5 opak gorczyca
    1 łyżka oleju na słoik
    1 liść laurowy na słoik.
Wystaw ocenę:

4.5 (154 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Sałatka wielowarzywna na zimę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa umyć, osączyć.
  • 2. Z papryki usunąć gniazda nasienne, pokroić w paski.
  • 3. Kalafiora i brokuła podzielić na różyczki.
  • 4. Z fasoli szparagowej odciąć końcówki. Wlać wodę do garnka, dodać sól i zagotować.
  • 5. Do wrzącej wody wrzucić fasolkę, brokuła i kalafiora, gotować przez 3 minuty, wybrać łyżką cedzakową.
  • 6. Następnie do tej samej wody wrzucić paprykę, sparzyć.
  • Sałatka wielowarzywna na zimę 7. Gorące warzywa wkładać do słoików. Do każdego słoika dodać po listku, łyżce oleju i gorczycę.
  • 8. ZALEWA
    Do garnka wlać wodę, ocet, dodać cukier, sól i ziele angielskie, zagotować.
  • 9. Gorącą zalewą zalać sałatkę, zakręcić słoiki, odstawić do góry dnem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować