Sałatka wielowarzywna

0 (0 ocen)

Lubię robić przetwory a ta sałatkę na zimę przyda się jak znalazł.

Składniki:

  • 1kg białej kapusty
    1 kg cebuli
    1 kg marchewki
    1 kg ogórków
    1kg kwaśnych jabłek
    1 kg papryki
    1kg twardych pomidorów

    Zalewa:
    1/2 szklanki octu 10 %
    3 łyżki soli
    1,5 łyżki cukru
    5 liści laurowych
    10 ziarenek ziela angielskiego

Sałatka wielowarzywna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę szatkujemy, cebulę kroimy w piórka. Marchewki i jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach. Pomidory sparzamy chwilę we wrzątku, obieramy ze skóry i wraz z papryką kroimy w paski. Ogórki kroimy w plasterki. Wszystkie warzywa mieszamy, przekładamy do dużego garnka i dodajemy liście i ziele angielskie. Ocet mieszamy z solą i cukrem, zagotowujemy. Gorącą zalewą zalewamy warzywa i dusimy na wolnym ogniu około 10 minut. Sałatkę przekładamy do umytych i suchych słoików, ubijamy. Pasteryzujemy na wolnym ogniu około 20 minut. Słoiki odwracamy do góry dnem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy