Jedna z naszych ulubionych sałatek z tuńczykiem. Chętnie robimy ją na Wielkanoc ale i w ciągu roku często gości na naszym stole. Zdrowa, szybka i pożywna. Polecam!
20 min
Dla 10 osób
Łatwy
Składniki:
2 woreczki ryżu - najlepiej brązowy lub paraboiled
1 większy zielony ogórek
papryka - czerwona lub żółta
1 puszka kukurydzy
2-3 ogórki kiszone
tuńczyk w puszce - w oleju lub wodzie
pęczek zielonej pietruszki
sól, pieprz
majonez
jogurt naturalny
Sałatka wielkanocna z ryżem i tuńczykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Ogórki kroimy w kosteczkę. Tuńczyka i kukurydzę odsączamy z zalewy. Paprykę kroimy w kosteczkę, Pietruszkę siekamy na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki przekładamy do miski, doprawiamy, dodajemy majonez i jogurt, mieszamy. (Jogurt można pominąć i dodać tylko majonez). Sałatka gotowa, smacznego!
Komentarze