„Jasna” sałatka z warzyw – białej rzodkiewki i korniszonów, z dodatkiem jabłka i kaszy kuskus. Całość podbita smakowo takimi składnikami, jak – szczypiorek, chrzan, musztarda oraz charakterne przyprawy korzenne.
30 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
2/3 szklanki suchej kaszy kuskus
1 duże słodkie jabłko (260 g)
250 g korniszonów
180 g oczyszczonej białej rzodkiewki (ewentualnie tradycyjna czerwona rzodkiewka)
2 łyżki posiekanego szczypiorku
2 łyżki majonezu
1 łyżeczka chrzanu konserwowego ze słoika
1 łyżeczka musztardy kremskiej
po 1 łyżeczce mielonych przypraw – kuminu (kminu rzymskiego), owoców kolendry, cynamonu
sól do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
Sałatka warzywno – owocowa z kuskusem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę przygotować wg instrukcji na opakowaniu.
Następnie do gotowego i wystudzonego kuskusu dodać obrane ze skórki, pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone w kostkę jabłko oraz drobno pokrojone korniszony i rzodkiewkę. Dołożyć chrzan i musztardę.
2.Następnie wsypać szczypiorek, kumin, owoce kolendry i cynamon. Składniki dokładnie wymieszać i połączyć z majonezem. Na końcu sałatkę doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Komentarze