Sałatka warzywna w wersji hiszpańskiej (ensaladilla rusa con atun). To uproszczona sałatka jarzynowa. Robi się ją z mniejszej ilości składników, znacznie szybciej niż tradycyjną. Często dodaje się do niej kawałki tuńczyka lub krewetki.
1 godz. 30 min
Składniki:
Sałatka warzywna (z tuńczykiem)
SKŁADNIKI: 6-8 porcji; czas przygotowania ok. 90 minut
4-5 ziemniaków
3 marchwie
6 jaj ugotowanych na twardo
puszka konserwowanego groszku ewentualnie zielonej fasolki/ kukurydzy
250 g tuńczyka z puszki
mała cebulka
kilka łyżek konserwowanego bobu (opcjonalnie)
1/2 słoiczka majonezu
sól, pieprz
do dekoracji:
1/2 słoiczka majonezu, kilka łyżek groszku, 3 gotowane żółtka, papryka konserwowa, oliwki, listki pietruszki
Sałatka warzywna z tuńczykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki, marchwie umyć. ugotować (bez obierania). Ostudzić. Zimne obrać i pokroić w drobną kostkę. Ugotowane jajka obrać, odłożyć 3 żółtka do dekoracji, pozostałe pokroić w kostkę lub rozgnieść widelcem. Tuńczyka, groszek i bób odsączyć, cebulkę pokroić w drobną kostkę.
2.Odłożyć 3-4 łyżki groszku do dekoracji. Wszystkie składniki wymieszać w misce z połową majonezu, doprawić solą i pieprzem. Jeśli lubimy ostrzejszy smak, możemy dodać musztardę.
Sałatkę przełożyć do salaterki, wygładzić powierzchnię i posmarować pozostałym majonezem.
Gotowane żółtka przetrzeć przez sitko i posypać nimi powierzchnię sałatki. Udekorować groszkiem, papryką, pietruszką i oliwkami. Przechowywać w lodówce.
Smacznego
Komentarze