Sałatka warzywna z tuńczykiem

5 (154 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Sałatka warzywna w wersji hiszpańskiej (ensaladilla rusa con atun). To uproszczona sałatka jarzynowa. Robi się ją z mniejszej ilości składników, znacznie szybciej niż tradycyjną. Często dodaje się do niej kawałki tuńczyka lub krewetki.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Sałatka warzywna (z tuńczykiem)



    SKŁADNIKI: 6-8 porcji; czas przygotowania ok. 90 minut

    4-5 ziemniaków
    3 marchwie
    6 jaj ugotowanych na twardo
    puszka konserwowanego groszku ewentualnie zielonej fasolki/ kukurydzy
    250 g tuńczyka z puszki
    mała cebulka
    kilka łyżek konserwowanego bobu (opcjonalnie)
    1/2 słoiczka majonezu
    sól, pieprz
    do dekoracji:
    1/2 słoiczka majonezu, kilka łyżek groszku, 3 gotowane żółtka, papryka konserwowa, oliwki, listki pietruszki



Wystaw ocenę:

5 (154 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka warzywna z tuńczykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki, marchwie umyć. ugotować (bez obierania). Ostudzić. Zimne obrać i pokroić w drobną kostkę. Ugotowane jajka obrać, odłożyć 3 żółtka do dekoracji, pozostałe pokroić w kostkę lub rozgnieść widelcem. Tuńczyka, groszek i bób odsączyć, cebulkę pokroić w drobną kostkę.
  • 2. Odłożyć 3-4 łyżki groszku do dekoracji. Wszystkie składniki wymieszać w misce z połową majonezu, doprawić solą i pieprzem. Jeśli lubimy ostrzejszy smak, możemy dodać musztardę.
    Sałatkę przełożyć do salaterki, wygładzić powierzchnię i posmarować pozostałym majonezem.
    Gotowane żółtka przetrzeć przez sitko i posypać nimi powierzchnię sałatki. Udekorować groszkiem, papryką, pietruszką i oliwkami. Przechowywać w lodówce.
    Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sałata Tuńczyk Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować