Sałatka warstwowa z tuńczykiem

0 (0 ocen)

  • 20 min

Przepis na ta sałatkę moja mama dostała lata temu od swojej koleżanki, a ja chętnie przygarnęłam go do swoich zbiorów z niewielkimi modyfikacjami. Jest to jedna z najlepszych sałatek jakie jadła. Różnorodność oryginalnych smaków i atrakcyjny wygląd to jej zdecydowane zalety. Wypróbujcie sami!

  • 20 min

Składniki:

  • (na misę o średnicy 25 cm)
    2-3 pomidory
    średnia cukinia
    2 puszki tuńczyka w sosie własnym
    puszka kukurydzy
    sałata lub rukola
    sos czosnkowy:
    4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego typu greckiego
    4 łyżki majonezu
    sos sałatkowy ziołowy
    2 ząbki czosnku
    sól, czarny pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Sałatka warstwowa z tuńczykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomidory parzymy wrzątkiem i obieramy ze skórki. Kroimy w kostkę. Odsączamy na sitku pozwalając im swobodnie ociekać przez kilka minut. Wykładamy na dno szklanej misy.
    Cukinie myjemy i kroimy w niewielka kostkę. Jeśli warzywo jest młode możemy pokroić ze skórką. Cukinie układamy równą warstwą na pomidorach.
    Tuńczyka odsączamy z zalewy. Układamy na cukinii. Na rybę nakładamy odsączoną kukurydzę z puszki.
    Przygotowujemy sos czosnkowy: w niewielkiej miseczce mieszamy dokładnie majonez z jogurtem greckim, przeciśniętym czosnkiem oraz sosem sałatkowym. W razie potrzeby doprawiamy do smaku sola i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
    Sos delikatnie nakładamy na kukurydzę. Całość przykrywamy kołderka z porwanej sałaty lub rukoli.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryby Sałata Tuńczyk

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować