Ulubiona sałatka mojego starszego Syna. Wymyśliłam ją specjalnie dla niego.
35 min
Składniki:
500 g kapusty pekińskiej
500 g pieczonego drobiowego fileta
1 puszka groszku konserwowego
1 puszka konserwowej kukurydzy
1 średni por, biała część
10 czarnych oliwek
5 małych ogórków konserwowych
3 jajka ugotowane na twardo
15 dag sera żółtego
kilka łyżek majonezu dekoracyjnego "Winiary"
sól, przyprawa "Gyros"- do smaku
Sałatka warstwowa z oliwkami i porem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę pekińską myjemy dokładnie. Drobno szatkujemy, przesypujemy lekko solą.
Tak samo postępujemy z porem. Warzywa przekładamy do osobnych misek, na razie.
2.Ogórki drobno kroimy.
3.Jajka gotujemy na twardo. Studzimy, obieramy. Kroimy w kostkę, nie za drobną.
7.Fileta drobiowego myjemy. Kroimy w drobną kostkę. Przesypujemy przyprawą "Gyros", wlewamy oliwę. Odstawiamy na kilka min.
Dusimy do miękkości. Studzimy.
16.układamy warstwy sałatki jeszcze raz, do wyczerpania składników.
17.Na wierzch drobniutko ścieramy żółty ser.
18.Przed podaniem schładzamy sałatkę w lodówce. Dekorujemy wg uznania.
Smacznego :)
Porady
Wszystkie składniki na sałatkę przygotowujemy w osobnych miseczkach.
Suche warstwy smarujemy majonezem i przesypujemy przyprawą.
Jajka można zetrzeć na tarce.
Sałatka jest smaczna, syta.
Komentarze