Szybka i apetyczna sałatka z wieloma warstwami przełożonymi majonezem. Sprawdzi się na rodzinnych uroczystościach jak i na spotkaniu ze znajomymi.
Składniki:
100 g makaronu farfalle
100 g selera konserwowego startego
Garść kapusty pekińskiej
2 pomidory
400 g filetu z kurczaka
Przyprawa do gyrosa
1 ogórek
250 g paluszków krabowych
300 g majonezu
Sól
Pieprz
Garść startego żółtego sera
Olej do smażenia
Sałatka warstwowa z kurczakiem i selerem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron gotujemy w delikatnie osolonej wodzie. Kapustę szatkujemy w piórka. Pomidory ogórka oraz paluszki krabowe kroimy w kosteczkę. Filet z kurczaka myjemy, kroimy w kosteczkę, przyprawiamy przyprawą do gyrosa i smażymy . Ser ścieramy na tarce o średnich oczkach. W przezroczystej misce układamy kolejno następujące warstwy: makaron, starty seler, połowa majonezu, kapusta pekińska, pomidory, filet z kurczaka, ogórek, odrobina soli i pieprzu, reszta majonezu, paluszki krabowe, stary ser. Sałatka najlepsza jest na drugi dzień, gdy wszystko się przegryzie.
Komentarze