Sałatka warstwowa z karkówką i chipsami

0 (0 ocen)

:-) Gorąco polecam (-:

Składniki:

  • ok. 60 dag karkówki
    4 grście chipsów serowych tortille (trójkątnych)
    puszka kukurydzy
    puszka czerwonej fasoli
    główka sałaty
    2 czerwone cebule
    1 papryka czerwona
    ogórki konserwowe
    keczup
    4 łyżki majonezu (czubate)
    3 łyżki jogurtu greckiego (czubate)
    1 łyżka soku z cytryny
    1 ząbek czosnku
    przyprawa do dań meksykańskich

    ok. 2 łyżki oleju

Sałatka warstwowa z karkówką i chipsami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • * 1. Chipsy kupiłam w Biedronce
  • 2. Karkówkę pokroić w kostkę, podsmażyć na rozgrzanym oleju ok. 10 min. przykryć i dusić do miękkości na małym ogniu. Cebulę, paprykę i ogórki pokroić w kostkę. Chipsy posiekać nożem lub rozgnieść w rękach.
  • 3. W miseczce wymieszać majonez z jogurtem, dodać sok z cytryny, przeciśnięty przez prasę ząbek czosnku i doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • 4. Sałatkę układać warstwami w szklanym naczyniu:
    - mięso
    - cebula
    - papryka
    - kukurydza
    - warstwa keczupu
    - chipsy
    - fasola
    - ogórki
    - sos majonezowy
    - porwane liście sałaty lodowej

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy