Prosta w przygotowaniu, smaczna i pożywna sałatka. Idealna na śniadanie lub jako lunch do zabrania do pracy.
30 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
papryka czerwona 1/2 sztuki
por 1/2 sztuki
ogórki kiszone 4 sztuki
żółty ser 150 gramów
jajka 3 sztuki
sałata 5 liści
szczypior 1 pęczek
śmietana 12% 3 łyżki
oliwa z oliwek 4 łyżki
sos sałatkowy paprykowo-ziołowy 1 opakowanie
Sałatka warstwowa z jajkiem, żółtym serem i szczypiorkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka ugotować na twardo, zostawić do przestygnięcia.
Połowę dużej papryki pokroić w dość drobną kostkę, wyspać na dno szklanej miski (zostawić trochę do dekoracji). Na papryce ułożyć pora pokrojonego w półplasterki, a następnie ser żółty starty na tarce o dużych oczkach.
Kolejna warstwa to ogórki kiszone pokrojone w kostkę.
Zrobić sos: w małej miseczce dokładnie wymieszać śmietanę z oliwą z oliwek oraz sosem paprykowo-ziołowym. Położyć równą warstwę sosu na ogórkach. Na nim ułożyć sałatę lodową lodową pokrojoną w paski.
Jajka pokroić w plastry, ułożyć na sałacie. Oprószyć je świeżo zmielonym pieprzem. Wierzch posypać posiekanym szczypiorkiem oraz resztą papryki. Przed podaniem schłodzić w lodówce.
Komentarze