Sałatka warstwowa z jajkiem, żółtym serem i szczypiorkiem

4.5 (187 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Prosta w przygotowaniu, smaczna i pożywna sałatka. Idealna na śniadanie lub jako lunch do zabrania do pracy.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • papryka czerwona 1/2 sztuki
    por 1/2 sztuki
    ogórki kiszone 4 sztuki
    żółty ser 150 gramów
    jajka 3 sztuki
    sałata 5 liści
    szczypior 1 pęczek
    śmietana 12% 3 łyżki
    oliwa z oliwek 4 łyżki
    sos sałatkowy paprykowo-ziołowy 1 opakowanie
Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Jajko

Sałatka warstwowa z jajkiem, żółtym serem i szczypiorkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ugotować na twardo, zostawić do przestygnięcia.
    Połowę dużej papryki pokroić w dość drobną kostkę, wyspać na dno szklanej miski (zostawić trochę do dekoracji). Na papryce ułożyć pora pokrojonego w półplasterki, a następnie ser żółty starty na tarce o dużych oczkach.
    Kolejna warstwa to ogórki kiszone pokrojone w kostkę.
    Zrobić sos: w małej miseczce dokładnie wymieszać śmietanę z oliwą z oliwek oraz sosem paprykowo-ziołowym. Położyć równą warstwę sosu na ogórkach. Na nim ułożyć sałatę lodową lodową pokrojoną w paski.
    Jajka pokroić w plastry, ułożyć na sałacie. Oprószyć je świeżo zmielonym pieprzem. Wierzch posypać posiekanym szczypiorkiem oraz resztą papryki. Przed podaniem schłodzić w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Papryka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować