Tym razem sałatka warstwowa dla jaroszy. Składa się z warstw brokuła, sera fety, pomidorków koktajlowych, prażonego słonecznika lub pestek dyni,kukurydzy i kiełków.
30 min
Dla 10 osób
Łatwy
Składniki:
Na warstwy sałatki
1 brokuł
1 puszka kukurydzy
1 op. sera feta
10 dag słonecznika łuskanego
20 dag pomidorków koktajlowych
1 op. kiełków z brokuła
dodatkowo:
sok z 1/2 cytryny
1 łyżka cukru
sól do smaku
Na sos czosnkowy:
1 słoiczek gęstego majonezu
3 łyżki śmietany 12 %
3-4 ząbki czosnku
ewentualnie sól,pieprz i szczypta cukru do smaku
Sałatka warstwowa z brokułami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie brokuła:
Zagotować wodę z dodatkiem soku z cytryny,cukru i z odrobiną soli.
Brokuła oczyścić, podzielić na różyczki. Wrzucić do wrzątku i gotować ok.3 min.
Następnie odcedzić,wystudzić i ułożyć na dnie szklanego naczynia.
2.Przygotowanie słonecznika:
Słonecznik uprażyć na złoto na suchej patelni. Wystudzić.
3.Kolejne warstwy:
Ser feta pokroić w kostkę.
Kukurydzę odsączyć z zalewy.
Na warstwie brokuła układamy pokrojony ser,kukurydzę i posypujemy uprażonym słonecznikiem .
4.Etap końcowy:
sos czosnkowy:
Obrany czosnek przecisnąć przez praskę.
Wymieszać ze składnikami na sos doprawiając do smaku podanymi przyprawami.
Pomidorki koktajlowe umyć. Przeciąć wzdłuż na pół.
Na warstwie sosu czosnkowego ułożyć pomidorki.
Całość posypujemy wypłukanymi w zimnej wodzie i osączonymi kiełkami z brokuła.
Porady
Zamiast pestek słonecznika możemy użyć pestek dyni.
Komentarze