sałatka warstwowa ryżowa

0 (0 ocen)

Przepis mam od kuzynki Bogusi, został on trochę zmodyfikowany przeze mnie. Sałatka jest prosta w przygotowaniu, nie wymaga doprawiania. Podaję ją na kolację jako dodatek do wędlin.

Składniki:

  • • 2 woreczki białego ryżu
    • 3 ogórki konserwowe
    • 2 średnie cebule
    • 3 jajka
    • Kilka oliwek
    • Natka pietruszki
    • Majonez
    • Ketchup ostry

Sałatka warstwowa ryżowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu. Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w kostkę. Cebulę i ogórki również pokroić w kostkę. Pietruszkę poszatkować.
    Na dnie szklanej miski ułożyć warstwę ryżu, przesmarować ją ketchupem, na to ogórki, kolejna warstwa ryżu, majonez, jajka, ryż , ketchup cebula, ryż. Wierzch posypać pietruszką i udekorować oliwkami.

Porady

Sałatkę wstawić do lodówki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy