Sałatka warstwowa inaczej

4.5 (171 ocen)

Sałatka z aromatycznie przyprawionej, duszonej marchewki z dodatkiem szynki oraz pieczonych ziemniaków. Świetna na imprezę. Można ją podać jako przystawkę lub na kolację,a w upalne dni zastąpi obiad.

Składniki:

  • Marchewka duszona:
    500 g marchewki
    1 średnia biała cebula
    3 ząbki czosnku
    1 pęczek natki pietruszki
    500 g szynki (wędlina)
    100 g koncentratu pomidorowego
    2 łyżki masła
    2 łyżki oleju
    4 łyżki wody
    2 - 3 łyżki soku z cytryny
    1 liść laurowy
    4 ziarenka ziela angielskiego
    1 łyżeczka cynamonu
    1 łyżeczka przyprawy typu Vegeta
    1 łyżeczka cukru
    pieprz czarny mielony do smaku
    sól do smaku

    Pieczone ziemniaki:
    800 g ziemniaków
    oliwa
    olej (opcjonalnie)
Wystaw ocenę:

4.5 (171 ocen)

Sałatka warstwowa inaczej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sałatka warstwowa inaczej 1. Ziemniaki wyszorować, w razie potrzeby obrać. Ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie, odcedzić i wystudzić. Następnie pokroić na niezbyt cienkie plastry. Formę (27 x 40) wyścielić papierem do pieczenia lekko wysmarowanym oliwą lub olejem. Na papier wyłożyć pokrojone ziemniaki, których wierzch skropić oliwą.
  • Sałatka warstwowa inaczej 2. Piec 20 min (190 st. C) lub dłużej (do uzyskania pożądanego stopnia wypieczenia). Wystudzić.
  • Sałatka warstwowa inaczej 3. Marchewkę oskrobać lub obrać. Zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej. Cebulę i czosnek obrać i posiekać. W garnku rozpuścić masło, dodać olej, marchewkę, cebulę i czosnek. Dołożyć liść laurowy i ziele angielskie. Wlać sok z cytryny oraz wodę. Wsypać cukier i Vegetę. Całość dusić 20 min, co jakiś czas mieszając. Następnie dodać posiekaną natkę pietruszki, koncentrat pomidorowy i cynamon. Dusić jeszcze 5 min. Wystudzić.
  • Sałatka warstwowa inaczej 4. Wyjąć liść laurowy i ziele angielskie. Doprawić pieprzem i solą. Do marchewki dodać szynkę pokrojoną w małą kostkę, wymieszać.
  • Sałatka warstwowa inaczej 5. Przygotowane ziemniaki i marchewkę podzielić na 8 porcji. Na dnie salaterki (o poj. ok. 300 ml) wyłożyć połowę ziemniaków przeznaczonych na porcję. Następnie nałożyć połowę porcji marchewki.
  • Sałatka warstwowa inaczej 6. Czynność powtórzyć.
  • Sałatka warstwowa inaczej 7. Wierzch wygładzić.
    W ten sam sposób przygotować jeszcze 7 porcji. Dowolnie udekorować. Sałatkę przed podaniem chłodzić w lodówce co najmniej 3 godziny.

Porady

Sałatkę można przygotować w jednym dużym naczyniu. Na dnie ułożyć połowę ziemniaków, następnie nałożyć połowę marchewki, wyłożyć pozostałe ziemniaki i na wierzch resztę marchewki. Chłodzić również co najmniej 3 godziny.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować