Król imprez - sałatka gyros, którą chyba większość z Was lubi. U mnie dosyć szybko znika ze stołu. Jeśli chodzi o zrobienie, to nie wymaga dużych umiejętności kulinarnych i co ważne, można ją przygotować wcześniej.
Składniki:
2 piersi z kurczaka
2-3 łyżeczki przyprawy do gyrosa
1 łyżeczka papryki słodkiej
0,5 kapusty pekińskiej
1-2 łyżki majonezu (do kapusty)
0,5 puszki kukurydzy
5 ogórków konserwowych
1 mały słoik papryki konserwowej
3-4 łyżki majonezu
1 łyżka śmietany gęstej 18%
3-4 łyżki ketchupu pikantnego
czerwona cebula
szczypior
sól, biały pieprz do smaku
olej do smażenia
Sałatka warstwowa gyros - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piersi z kurczaka pokroić w mniejszą kostkę, doprawić przyprawą do gyrosa i papryką. Wymieszać i włożyć na pół godziny do lodówki, podsmażyć na oleju na rumiano i ostudzić. Kapustę pekińską poszatkować, wymieszać z majonezem (1-2 łyżki), doprawić do smaku solą i pieprzem. Paprykę i ogórki pokroić w kostkę. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Czerwoną cebulę pokroić w krążki. Szczypior drobno pokroić. Majonez wymieszać z śmietaną. W szklanej misce ułożyć kolejno warstwy: podsmażony kurczak, ketchup, kukurydza, majonez z śmietaną, ogórki, papryka, kapusta z majonezem, krążki cebuli i szczypior. Sałatkę przykryć folią spożywczą i włożyć na co najmniej 3-4 godziny do schłodzenia i przegryzienia się smaków.
Komentarze