Sałatka warstwowa gyros

0 (0 ocen)

Król imprez - sałatka gyros, którą chyba większość z Was lubi. U mnie dosyć szybko znika ze stołu. Jeśli chodzi o zrobienie, to nie wymaga dużych umiejętności kulinarnych i co ważne, można ją przygotować wcześniej.

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
    2-3 łyżeczki przyprawy do gyrosa
    1 łyżeczka papryki słodkiej
    0,5 kapusty pekińskiej
    1-2 łyżki majonezu (do kapusty)
    0,5 puszki kukurydzy
    5 ogórków konserwowych
    1 mały słoik papryki konserwowej
    3-4 łyżki majonezu
    1 łyżka śmietany gęstej 18%
    3-4 łyżki ketchupu pikantnego
    czerwona cebula
    szczypior
    sól, biały pieprz do smaku
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Sałatka warstwowa Gyros

Sałatka warstwowa gyros - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piersi z kurczaka pokroić w mniejszą kostkę, doprawić przyprawą do gyrosa i papryką. Wymieszać i włożyć na pół godziny do lodówki, podsmażyć na oleju na rumiano i ostudzić. Kapustę pekińską poszatkować, wymieszać z majonezem (1-2 łyżki), doprawić do smaku solą i pieprzem. Paprykę i ogórki pokroić w kostkę. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Czerwoną cebulę pokroić w krążki. Szczypior drobno pokroić. Majonez wymieszać z śmietaną. W szklanej misce ułożyć kolejno warstwy: podsmażony kurczak, ketchup, kukurydza, majonez z śmietaną, ogórki, papryka, kapusta z majonezem, krążki cebuli i szczypior. Sałatkę przykryć folią spożywczą i włożyć na co najmniej 3-4 godziny do schłodzenia i przegryzienia się smaków.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Sałata

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować