Sałatka warstwowa

5 (182 ocen)

To jedno z niewielu połączeń smaków, w którym toleruję ananasa obok wędliny.

Składniki:

  • mały słoik marynowanego selera
    puszka kukurydzy
    4 jajka ugotowane na twardo
    30 dkg wędliny drobiowej
    4 plastry ananasa
    mały por
    2 kwaskowate jabłka
    20 dkg żółtego sera
    majonez
Wystaw ocenę:

5 (182 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka warstwowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Seler i kukurydzę przelewamy zimną wodą i odsączamy. Jaja, wędlinę, ananas, i białą część pora drobno siekamy. Żółty ser oraz obrane jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach.
  • 2. Na dnie salaterki wykładamy warstwę majonezu, na niej układamy warstwami pozostałe składniki: seler, kukurydzę, jajka, wędlinę, por, jabłka, ser. Każdą warstwę lekko ugniatamy i rozdzielamy niewielką ilością majonezu.

Porady

Aby złagodzić smak pora po pokrojeniu przelewamy go wrzątkiem i odsączamy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sałata

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

5 (200 ocen)

Sałatka Warstwowa

To może cię zainteresować