Sałatka warstwowa

5 (157 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Mama robi ją na rodzinne spotkania, a ja na imprezy z przyjaciółmi.

Składniki:

  • puszka kukurydzy
    2 średnie jabłka
    10 dag ryżu
    4 jajka
    4-5 kiszonych ogórków
    biała część pora
    6-7 łyżek majonezu
    łyżka pikantnego keczupu
    sól, pieprz
    rzodkiewka i łyżka groszku konserwowego do dekoracji
Wystaw ocenę:

5 (157 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka warstwowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka gotujemy na twardo, ryż na sypko. Studzimy. Jajka obieramy i kroimy w małą kostkę. Kukurydzę osączamy. Jabłka myjemy i obieramy. Ogórki i jabłka kroimy w kos t kę. Pora oczyszczamy, myjemy i kroimy w cienkie krążki.
  • 2. Do szklanej miski wsypujemy ryż i cienko smarujemy keczupem. Następnie kolejno układamy warstwy jajek, pora, ogórków, jabłek i kukurydzy. Każdą warstwę oprószamy solą i pieprzem i cienko smarujemy majonezem.
  • 3. Na wierzch sałatki wykładamy resztę majonezu. Rozsmarowujemy. Dekorujemy groszkiem i rzodkiewką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Kukurydza Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_01-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować