Jest bardzo smaczna. Można ją podawać na obiad, np. do schabowego z ziemniakami, ale wyśmienicie smakuje również bez dodatków. Moja mama i mój tata po prostu ją uwielbiają.
Sałatka warstwowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kalafiora myjemy, dzielimy na małe różyczki. Gotujemy w osolonej wodzie na półtwardo, dokładnie osączamy na sicie, studzimy i przekładamy do salaterki.
2.Sałatę myjemy, dokładnie osuszamy, rwiemy na małe kawałki i układamy na kalafiorze. Pomidory myjemy, kroimy na cząstki. Układamy na sałacie.
3.Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy. Rzodkiewki myjemy i osuszamy. Na pomidorach układamy pokrojone w ćwiartki lub plasterki jajka,
plasterki rzodkiewek i pokrojoną w krążki cebulę. Oprószamy solą i pieprzem, posypujemy szczypiorkiem i polewamy majonezem. Na co najmniej pół godziny wstawiamy do lodówki, by sałatka się przegryzła.
Komentarze