SAŁATKA W SŁUPKACH

4.5 (149 ocen)

Bardzo smaczna sałatka i ładnie wyglądający na stole sposób jej podania.Mało pracy a bardzo smaczny i ładny efekt.

Składniki:



  • NA WYWAR

    1 ćwiartka duża z kurczaka
    2 małe marchwie
    1 pietruszka korzeń
    1 kawałek selera
    0,5 strąka czerwonej papryki
    2 duże ząbki czosnku
    sól,pieprz do smaku.


    POZOSTAŁE SKŁADNIKI

    3 ogórki małe kiszone
    2 łyżki chrzanu tartego w occie
    2 łyżki majonezu
    2 łyżki pokrojonej natki pietruszki
    8 dużych plastrów szynki konserwowej
    8 łyżeczek żelatyny bez gotowania

    sól,pieprz do smaku,wykałaczki.
Wystaw ocenę:

4.5 (149 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka w słupkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.

    Mięso i włoszczyzną oczyścić,umyć i ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem pieprzu do miękkości,przestudzić.Wywar przelać przez sito i odlać 1 1/4 l.


  • sałatka w słupkach 2. Mięso wyluzować z kości,usunąć skórkę i pokroić w kostkę.Pozostałą włoszczyznę z wywaru oraz ogórki również pokroić w kostkę.
  • sałatka w słupkach 3. Całość przełożyć do miski,dodać chrzan,majonez,przyprawić ewentualnie do smaku solą,pieprzem,wsypać natkę pietruszki i delikatnie wymieszać.
  • sałatka w słupkach 4.
    Rozłożyć plastry szynki,na każdym ułożyć porcję sałatki i zwinąć w roladkę
  • sałatka w słupkach 5. Spiąć wykałaczkami,przeciąć na połowę.
  • sałatka w słupkach 6. W głębokim naczyniu ułożyć pionowo połówki roladek,ozdobić.
  • 7. W gorącym odlanym wywarze rozpuścić żelatynę,przestudzić i gęstniejącą zalać słupki sałatki.Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sałata

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować