Taka sałatka jest pyszna do drugiego dania i nie tylko.Można ją również użyć do kanapek. Sałatkę robię od kilkunastu lat,jest łatwa do zrobienia i najważniejsze,nie trzeba jej pasteryzować:)
Sałatka w słoikach z ogórków, papryki i cebuli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ogórki pokroić wraz z łupinką w plasterki,paprykę w paski lub kostkę i nasolić 1/5 łyżki,zamieszać i zostawić na 2godz.
W osobnym naczyniu pokroić cebulę,nasolić i też zostawić na 2godz.
ZALEWA
W dużym garnku zrobić zalewę z dodatkiem ziela i liści laurowych.Dodać cukier do swojego smaku.
Na gotującą zalewę wrzucać odciśnięte warzywa i gotować około 5min.
Po tym czasie ściszyć ogień na palniku i wkładać gorące warzywa wraz z zalewą do wcześniej przygotowanych słoików.Wytrzeć boki słoika,zakręcić i obrócone do góry dnem zostawić do wystudzenia.
Komentarze