kilka liści sałaty masłowej
pół pęczka rzodkiewek
125 g mozzarelli mini
1/3 ogórka zielonego
kilka pomidorków paprykowych pomarańczowych
Sos: łyżka soku z cytryny
3 łyżki oleju
kilka listków świeżej mięty
1/4 łyżeczki soli i pieprzu ziołowego
Sałatka w paski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Warzywa myjemy i osuszamy. Mozzarellę odsączamy z zalewy. Sałatę rwiemy dłońmi wprost na talerz. Rzodkiewki kroimy w plasterki i układamy na sałacie w kształcie paska (jak na zdjęciu). Mozzarellę układamy obok rzodkiewek. Ogórek kroimy w plasterki i układamy obok sera. Pomidorki przekrajamy na pół i układamy obok ogórka. Sos: miętę myjemy, osuszamy i drobno kroimy a następnie przekładamy do miseczki. Do mięty dodajemy pozostałe składniki sosu i mieszamy razem. Sałatkę polewamy sosem bezpośrednio przed podaniem.
Komentarze