Sałatka tex-mex

5 (2 ocen)

  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Prosta sałatka z kuchni teksańsko-meksykańskiej, czyli trochę amerykańska, trochę meksykańska. Doskonała na przyjęcia, szybka, łatwa, kolorowa i oczywiście bardzo smaczna!

  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • warzywa:
    duża puszka ananasa w cząstkach
    puszka kukurydzy
    puszka fasoli czerwonej
    duża papryka czerwona
    duża cebula
    20 dkg żółtego sera
    pęczek kolendry lub zielonej pietruszki
    Sos:
    3 łyżki majonezu
    1 łyżka gęstej, kwaśnej śmietany
    przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka mielona
    Dodatki:
    paprykowe chipsy tacos
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Sałatka jarzynowa

Sałatka tex-mex - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • o 1. Ananasy odcedzamy i przekładamy do miski, kukurydzę również. Fasolę odsączamy i przepłukujemy wodą. Paprykę kroimy w małe paseczki, cebulę w drobną kostkę, żółty ser w nieco większą kostkę. Kolendrę siekamy drobno.
    Wszystkie składniki przekładamy do miski i mieszamy.
    Na koniec robimy sos. Majonez łączymy ze śmietaną oraz przyprawami. Sos dajemy do sałatki, mieszamy. Tak przygotowaną sałatkę wstawiamy do lodówki na godzinę.
  • o 2. Tuż przed podaniem na stół przyozdabiamy ją tacosami.
  • o 3. Sałatka tex-mex gotowa!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Fasola czerwona

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować