Prosta sałatka z kuchni teksańsko-meksykańskiej, czyli trochę amerykańska, trochę meksykańska. Doskonała na przyjęcia, szybka, łatwa, kolorowa i oczywiście bardzo smaczna!
30 min
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
warzywa:
duża puszka ananasa w cząstkach
puszka kukurydzy
puszka fasoli czerwonej
duża papryka czerwona
duża cebula
20 dkg żółtego sera
pęczek kolendry lub zielonej pietruszki
Sos:
3 łyżki majonezu
1 łyżka gęstej, kwaśnej śmietany
przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka mielona
Dodatki:
paprykowe chipsy tacos
Sałatka tex-mex - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ananasy odcedzamy i przekładamy do miski, kukurydzę również. Fasolę odsączamy i przepłukujemy wodą. Paprykę kroimy w małe paseczki, cebulę w drobną kostkę, żółty ser w nieco większą kostkę. Kolendrę siekamy drobno.
Wszystkie składniki przekładamy do miski i mieszamy.
Na koniec robimy sos. Majonez łączymy ze śmietaną oraz przyprawami. Sos dajemy do sałatki, mieszamy. Tak przygotowaną sałatkę wstawiamy do lodówki na godzinę.
2.Tuż przed podaniem na stół przyozdabiamy ją tacosami.
Komentarze