Bardzo fajna propozycja sałatkowa na przyjęcie. Jest lekka i aromatyczna w smaku dzięki marynacie teriyaki w mięsie.
Składniki:
2 filety z kurczaka
puszka kukurydzy
kapusta pekińska
sos sałatkowy włoski lub grecki
4 łyżki sosu teriyaki
przyprawa do kurczaka
3-4 pomidory
1-2 ogórki zielone
szczypiorek lub pietruszka
Sos jogurtowy:
mały jogurt naturalny grecki
2 łyżki śmietany 18%
łyżki majonezu Winiary
pół łyżeczki przyprawy do kurczaka
sól i pieprz
mały ząbek czosnku
Sałatka teriyaki z kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięsko kroimy w niewielką kostkę. Dodajemy przyprawę do kurczaka, sos teriyaki. Wszystko mieszamy i pozostawiamy na godzinę do zamarynowania.
2.Smażymy zamarynowane mięso na rozgrzanym oleju na dwa razy. Ważne aby mięso było obsmażone, a dodanie całości mięsa spowoduje jego ugotowanie zamiast podsmażenia. Studzimy.
3.Kapustę pekińską kroimy w grubsze kawałki. Sos sałatkowy mieszamy z 3 łyżkami oleju i polewamy kapustę.
Kukurydzę odsączamy z zalewy, ogórka i pomidory kroimy w małą w kostkę. Z pomidorów pozbywamy się wcześniej miąższu.
4.Obrany ząbek czosnku przeciskamy przez praskę i dodajemy do reszty składników na sos. Wszystkie składniki na sos łączymy.
5.Sałatkę najlepiej podać w przeźroczystej misce.
Na spód wykładamy:
kawałki usmażonego kurczaka
kukurydzę,
kapustę z sosem sałatkowym,
sos jogurtowy,
pomidory i ogórki układamy tworząc paski na wierzchu.
Solimy pomidory i ogórki najlepiej przed podaniem.
wierzch sałatki posyp posiekaną pietruszką lub szczypiorkiem.
Komentarze