Sałatka szwedzka z solą ziołową

4.5 (190 ocen)

  • 60 min

Mój sprawdzony przepis na sałatkę szwedzką, z małą modyfikacja, czyli ogórki moczone w soli ziołowej. Sól ziołowa to aromatyczna mieszanka soli morskiej, ziół takich jak: bazylia, oregano, lubczyk, rozmaryn.

  • 60 min

Składniki:


  • Składniki:

    2,5 - 3 kg ogórków
    2,5 - 3 litry wody
    15 dag soli ziołowej, ok 1/2 szklanki


    Zalewa:

    2 szklanki octu 10 %
    2 szklanki cukru
    3 szklanki wody
    3 łyżeczki gorczycy
    6-7 ziaren ziela angielskiego
    2 łyżeczki pieprzu czarnego ziarnistego
Wystaw ocenę:

4.5 (190 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Sałatka szwedzka z solą ziołową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Ogórki myjemy pod bieżącą zimną wodą. Kroimy na kilku mm plastry, najlepiej nożem, a nie na tarce. Pokrojone w plastry ogórki zalewamy zimną wodą i zasypujemy solą ziołową. Odstawiamy na 2-3 godziny do namoczenia. Następnie odcedzamy na durszlaku.
    2. Zalewę z przyprawami gotujemy. Do przygotowanych słoików nakładamy dość ciasno przygotowane, namoczone i odcedzone ogórki. Do każdego słoja nakładamy po równo przyprawy z zalewy.
    3. Gorącą zalewą zalewamy sałatkę ogórkową, zakręcamy i wstawiamy do pasteryzacji na 20 minut.

Porady

Po ogórki warto się wybrać na targ, będą lepsze niż te z marketu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować