Tradycyjna sałatka o smaku słodko kwaśnym z ogórków. Rewelacyjnie pasuje do do prawie każdego obiadu. Zamknięte w słoikach ogórki na zimę, które można przechowywać przez cały rok.
4 godz.
Więcej niż 10 osób
Składniki:
Na 12 słoiczków o pojemności 600-700 ml
4 kg ogórków gruntowych
1 szklanka soli kamiennej niejodowanej (pojemność 250 ml)
8 szklanek wody
0,5 kg marchwi
36 ziaren czarnego pieprzu
36 ziaren ziela angielskiego
6 łyżeczek gorczycy
Na zalewę:
4 szklanki octu 10%
4 szklanki cukru
7 szklanek wody
Sałatka szwedzka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ogórki namoczyć w zimnej wodzie na 2 godziny, następnie umyć je osuszyć i pokroić w cienkie plasterki. W 4 litrach wody rozpuścić całkowicie sól i zalać nią ogórki. Ponownie odstawić ogórki na 2 godziny. Po tym czasie odcedzić ogórki na durszlaku. Marchew obrać , umyć i pokroić na plasterki. W wyparzonych słoikach na dno wrzucić marchew, po 3 ziarna pieprzu, ziela angielskiego oraz po pół łyżeczki gorczycy.
Składniki na zalewę (wodę cukier i ocet) zagotować aż do całkowitego rozpuszczenia się cukru.
Ogórki ciasno układać w słoikach, a następnie zalać zalewą. Brzegi słoiczków wytrzeć czystą ściereczką i zakręcić słoiki. Sałatkę pasteryzować w piekarniku (130 st.) lub wodzie przez 15 minut. W piekarniku czas liczymy od osiągnięcia temperatury, a w garnku, od zagotowania się wody. Słoiki po pasteryzacji odwrócić do dołu wieczkiem i zostawić do całkowitego ostygnięcia. Przechowywać w ciemnym, przewiewnym miejscu. Smacznego!
Komentarze