Sałatka szwedzka

0 (0 ocen)

  • 4 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Tradycyjna sałatka o smaku słodko kwaśnym z ogórków. Rewelacyjnie pasuje do do prawie każdego obiadu. Zamknięte w słoikach ogórki na zimę, które można przechowywać przez cały rok.

  • 4 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Na 12 słoiczków o pojemności 600-700 ml

    4 kg ogórków gruntowych
    1 szklanka soli kamiennej niejodowanej (pojemność 250 ml)
    8 szklanek wody
    0,5 kg marchwi
    36 ziaren czarnego pieprzu
    36 ziaren ziela angielskiego
    6 łyżeczek gorczycy

    Na zalewę:
    4 szklanki octu 10%
    4 szklanki cukru
    7 szklanek wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Przetwory

Sałatka szwedzka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ogórki namoczyć w zimnej wodzie na 2 godziny, następnie umyć je osuszyć i pokroić w cienkie plasterki. W 4 litrach wody rozpuścić całkowicie sól i zalać nią ogórki. Ponownie odstawić ogórki na 2 godziny. Po tym czasie odcedzić ogórki na durszlaku. Marchew obrać , umyć i pokroić na plasterki. W wyparzonych słoikach na dno wrzucić marchew, po 3 ziarna pieprzu, ziela angielskiego oraz po pół łyżeczki gorczycy.
    Składniki na zalewę (wodę cukier i ocet) zagotować aż do całkowitego rozpuszczenia się cukru.
    Ogórki ciasno układać w słoikach, a następnie zalać zalewą. Brzegi słoiczków wytrzeć czystą ściereczką i zakręcić słoiki. Sałatkę pasteryzować w piekarniku (130 st.) lub wodzie przez 15 minut. W piekarniku czas liczymy od osiągnięcia temperatury, a w garnku, od zagotowania się wody. Słoiki po pasteryzacji odwrócić do dołu wieczkiem i zostawić do całkowitego ostygnięcia. Przechowywać w ciemnym, przewiewnym miejscu. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sałata Ogórek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Wegańska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować