Sałatka szwedzka

4.5 (140 ocen)

uwielbia ją cała moja rodzina, do obiadu idealna, delikatna słodko-kwaśna

Składniki:

  • 2 kilogramy ogórków gruntowych
    0,5 kilograma cebuli
    1 szklanka cukru
    2 szklanki wody
    1 szklanka octu
    1 łyżka soli
    do każdego słoika 0,5 litrowego:
    koper
    0,5 łyżeczki gorczycy
    1 liść laurowy
    2 ziarna ziela angielskiego
Wystaw ocenę:

4.5 (140 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Sałatka szwedzka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ogórki opłukać i odkroić z nich końcówki. Pokroić w plasterki nożem lub na szatkownicy. Cebule obrać i pokroić w piórka. Wodę zagotować z cukrem, octem i solą. Do każdego umytego i wyparzonego słoika włożyć kawałek kopru, gorczycę, liść laurowy, ziele angielskie, cebulę oraz poszatkowane ogórki. Wszystko zalać zalewą (nie musi być gorąca). Zakręcić. Tak przygotowane ogórki pasteryzować 10 minut. Po pasteryzacji odwrócić słoiki do góry dnem i pozostawić tak do ostygnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ogórek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować