Sałatka szwedzka

4.5 (146 ocen)

  • 60 min

Przepis na sałatkę do słoików

  • 60 min

Składniki:

  • - 6 kg ogórków
    - 1 kg cebuli
    - 1 kg marchewki
    - sól
    - 2,5 szklanki octu
    - 2 szklanki cukru
    - opakowanie ziela angielskiego i gorczycy
    - pieprz czarny grubo mielony
    - liście laurowe
Wystaw ocenę:

4.5 (146 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Sałatka szwedzka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ogórki w skórkach dokładnie umyć i pokroić w plasterki.
    Zmieszać z cebulą pokrojoną w plastry oraz marchewką również pokrojoną w plastry.
    Ocet wymieszać z solą i cukrem i zalać pokrojone warzywa. Zostawić w zalewie na całą noc.
    Na drugi dzień przemieszać całość. Dosypać ziele angielskie, gorczycę i pieprz.
    Wykładać do czystych słoików, zalać utworzoną z ogórków wodą. Do każdego słoika włożyć liść laurowy. Pasteryzować 20 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ogórek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować