Sałatka szwedzka

4.49 (169 ocen)

Smaczny i banalnie prosty dodatek do obiadu

Składniki:

  • 4 kg ogórków gruntowych,
    1/2 kg cebuli,
    3 marchewki,
    Solanka:
    1 szklanka soli,
    9 szklanek wody,
    Zalewa:
    4 szklanki wody,
    2 szklanki octu 10%,
    3 szklanki cukru,
    Dodatkowo:
    gorczyca biała,
    ziele angielskie,
    pieprz prawdziwy ziarnisty
Wystaw ocenę:

4.49 (169 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Przetwory

Sałatka szwedzka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ogórki umyć i poszatkować w cienkie talarki. Z wody i soli przygotować solankę i zalać nią ogórki. Odstawić na 4- 5 godzin. Po tym czasie solankę zlać i lekko odcisnąć ogórki.
  • 2. Z podanych składników zagotować zalewę i lekko przestudzić.
  • 3. Cebulę i marchew obrać, umyć i pokroić - marchew w talarki, cebulę w piórka.
  • 4. Do umytych i wyparzonych słoików nakładać po kilka plasterków marchwi i piórek cebuli.Do każdego słoika nasypać po pół łyżeczki gorczycy, po kulce ziela angielskiego i kilka ziaren pieprzu. Napełnić słoiki ogórkami i zalać zalewą. Słoiki szczelnie zamknąć i pasteryzować 10 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sałata Ogórek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować