Sałatka szwabska

  • wyświetlono: 34259 |
  • dodany do książki kucharskiej: 8 |
  • polecenia: 1

Sałatka szwabska to prosta sałatka z dodatkiem mortadeli. Szwabska sałatka jest ostra i wyrazista w smaku, dzięki zastosowaniu pikantnej musztardy i czosnku. Najbardziej znana jest sałatka szwabska Magdy Gessler, którą pokazała w jednym z odcinków programu Kuchenne Rewolucje. Sałatka szwabska według przepisu Magdy Gessler to pomysł na smaczną przystawkę. Przepis na sałatkę szwabską zawiera łatwo dostępne i tanie składniki, więc to posiłek na każdą kieszeń. Sałatka szwabska z mortadelą to także okazja do odmienienia wizerunku niezbyt popularnej mortadeli. Podpowiadamy, jak zrobić sałatkę szwabską.

Ilona0426
  • 20min

Składniki

Sałatka szwabska – przepis:
- 350 g mortadeli
- 1 mała cebula czosnkowa
- 2 pomidory
- korniszony
- szczypiorek
- 1 ząbek czosnku
- 4 łyżki musztardy
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki oliwy
- szczypta cukru
- sól, pieprz

Sposób przygotowania przepisu:

Sałatka szwabska

  • Mortadela, cebula, szczypiorek, pomidory i ogórki pokrojone i wymieszane.1. Sałatka szwabska z mortadeli - przepis:
    Na początek cebulę trzeba posolić i odczekać chwilę. Wtedy cebula straci swoją ostrość. Następnie mortadelę należy pokroić na cienkie paski. Potem pomidory, paprykę i ogórki należy pokroić w kostkę. A cebula powinna być pokrojona w piórka.
  • Wszystkie składniki sosu wymieszane.2. Następnie trzeba przygotować sos do sałatki szwabskiej poprzez zmieszanie musztardy z sokiem z cytryny, przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku, oliwą i cukrem. Na koniec trzeba sos doprawić solą i pieprzem. Sałatka a la szwabska jest gotowa do podania.

Sałatka szwabska będzie ładnie wyeksponowana na eleganckim półmisku lub w salaterce. Sałatkę można z góry poporcjować do mniejszych naczyń lub umożliwić nakładanie posiłku ze wspólnej porcelanowej miski. Dodatkowo sos można podać do stołu w sosjerce. Dzięki temu podczas obiadu można sobie dolać odrobinę bez brudzenia obrusu i sztućców. Z pewnością sałatka szwabska jak z Kuchennych Rewolucji może stać się hitem spotkania w rodzinnym gronie.

 

Porady

Do sałatki szwabskiej dodaje się również paprykę konserwową. Jednak ja za nią nie przepadam, więc zrezygnowałam z niej całkowicie. Sałatka szwabska z mortadelą jest równie pyszna bez jej dodatku.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilmoj_niedzielny_obiadz_roznych_stron_swiata

Komentarze

Podobne przepisy

Sałatka

Dodane przez: Cukiereczek

Sałatka meksykańska

Sałatkę przygotowuję się zaledwie...

image-1u5s553

Dodane przez: Ewelina Marcin

Sałatka przyjęciowa

Szybka w przygotowaniu sałatka,...

Sałatka chrzanowa

Dodane przez: Cukiereczek

Sałatka chrzanowa

Sałatka ma bardzo charakterystyczny,...

Sałatka śródziemnomorska

Dodane przez: 2milutka

Sałatka środziemnomorska

Pyszna prosta i aromatyczna sałatka...

Sałatka śledziowa

Dodane przez: ilka222

Sałatka śledziowa

Szybka, prosta sałatka śledziowa

Sałatka

Dodane przez: Konto nieaktywne

Sałatka

Smaczna sałatka, którą bardzo lubi...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE