Sałatka sycylijska

5 (168 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 30 min

Moja przyjaciółka od lat mieszka na Sycylii. Przekonała mnie, że Włosi jadają nie tylko pizze i makarony.

  • 30 min

Składniki:

  • 4 pomarańcze
    pęczek natki pietruszki
    mały por
    łyżka posiekanych orzechów włoskich

    Sos:
    4 łyżki oleju
    2 łyżki soku z cytryny
    1-2 ząbki czosnku
    po szczypcie szafranu i mielonego kminku
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

5 (168 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka sycylijska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy sos: czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę, olej mieszamy z sokiem z cytryny. Dodajemy czosnek, kminek i szafran. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy.
  • 2. Trzy pomarańcze obieramy, usuwamy pestki, miąższ kroimy w kostkę. Natkę pietruszki myjemy, osuszamy i siekamy. Pora oczyszczamy, myjemy i kroimy w krążki.
  • 3. Natkę i pora mieszamy z pomarańczami. Polewamy sosem i delikatnie mieszamy. Wstawiamy na godzinę do lodówki. Przed podaniem dekorujemy cząstkami pozostałej pomarańczy i posypujemy orzechami. Podajemy do ryb
    i pieczonego mięsa.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Natka pietruszki Pomarańcze

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_02-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować