Sałatka świąteczna z żurawiną

4.5 (145 ocen)

  • 20 min

Ta wyjątkowa sałatka to wyśmienite połączenie smaków. Słodycz suszonej żurawiny i jabłka idealnie komponuje się z aromatycznym kurczakiem.

  • 20 min

Składniki:

  • kapusta pekińska - połowa
    pierś z kurczaka,
    żurawina suszona,
    1 jabłko,
    jogurt grecki,
    orzechy włoskie,
    siemię lniane,

    Do przyprawienia:
    cytryna,
    olej lniany,
    papryka słodka,
    papryka ostra,
    sól,
    pieprz,
    zioła prowansalskie,
    kolendra
    imbir
Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka świąteczna z żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, dusić w przyprawach (sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, zioła prowansalskie). Odstawić do wystygnięcia.
  • 2. Na suchej patelni uprażyć rozłupane orzechy włoskie i siemię lniane.
  • 3. Żurawinę suszoną rozdrobnić na mniejsze kawałki. Obrać jabłko i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posypać imbirem, skropić sokiem z cytryny. Wymieszać z żurawiną.
  • 4. Połowę kapusty pekińskiej poszatkować. polać olejem lnianym, doprawić solą, pieprzem, kolendrą.
  • 5. Składniki układać warstwami. Wierzch przyozdobić kleksami z jogurtu greckiego, posypać resztą siemienia.

Porady

Siemię lniane należy prażyć znacznie krócej niż orzechy :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować