Sałatka śródziemnomorska

0 (0 ocen)

  • 20 min

Propozycja na smakowitą, lekką i pożywną sałatkę z warzywami, pełnoziarnistym makaronem i kozim serem. Całość podana z delikatnym sosem ziołowo - czosnkowym na bazie jogurtu naturalnego.

  • 20 min

Składniki:

  • - liście sałaty lodowej
    - 3 pomidory rzymskie
    - 100 g czarnych oliwek
    - 100 g pełnoziarnistego makaronu
    - 80 g twardego sera koziego

    SOS CZOSNKOWO - ZIOŁOWY:
    - 130 g jogurtu naturalnego
    - 1 łyżka majonezu
    - 1 ząbek czosnku
    - sok z cytryny
    - oregano
    - bazylia
    - cukier brzozowy
    - sól i pieprz

Sałatka śródziemnomorska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miseczki dodajemy jogurt naturalny, majonez, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, bazylię, oregano i wszystko dokładnie mieszamy. Całość skrapiamy sokiem z cytryny, doprawiamy solą, pieprzem i cukrem brzozowym.
  • 2. Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie, a następnie odcedzamy go i hartujemy pod zimną wodą. Liście sałaty rwiemy na kawałki i dodajemy do nich ćwiartki pomidorów, czarne oliwki, makaron i pokrojony w kostkę ser kozi. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i podajemy z sosem czosnkowo - ziołowym. Życzę smacznego! :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy