Ja buraczki piekę przy okazji odpalonego piekarnika. Zawinięte w sreberka buraczki wciskam, układam na kratce tuż obok gęsiarki z mięsem. Polecam ten sposób. A następnego dnia można buraczki wykorzystać już na śniadanie.
10 min
Dla 1 osoby
Łatwy
Składniki:
mała garść liści szpinaku
upieczony burak
ok 50 g sera feta
2-3 łyżki pestek słonecznika
2 łyżki oleju lnianego
łyżeczka miodu
łyżka octu balsamicznego
szczypta pieprzu
szczypta soli
Sałatka śniadaniowa z pieczonym burakiem, szpinakiem, serem feta i pestkami słonecznika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pestki słonecznika uprażyć na suchej patelni.
Upieczony buraczek obrać ze skórki i podzielić na ósemki.
W miseczce ułożyć liście szpinaku. Na liściach ułożyć pokrojonego buraczka i pokruszony ser feta. Całość polać miksturą z oleju lnianego, octu balsamicznego, miodu i soli, pieprzu, a następnie posypać pestkami słonecznika.
Smacznego.
Komentarze