Kto powiedział, że płatki mogą być tylko z mlekiem? ;) Oto całkowicie inny sposób na ich wykorzystanie. Pyszna i sycąca sałatka śniadaniowa to świetne rozwiązanie zarówno na pierwsze śniadanie, jaki i na lunchboxa do pracy.
15 min
Dla 3 osób
Łatwy
Składniki:
- dwie duże garści mixu sałat (u mnie rukola, endywia dwa kolory, botwinka i szpinak baby)
- pół ogórka szklarniowego
- 4-5 rzodkiewek
- 3 jajka na twardo
- około 100 g wędzonej makreli
- 2-3 garści płatków kukurydzianych
- świeżo mielony pieprz
Sałatka śniadaniowa z makrelą i płatkami kukurydzianymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Warzywa dokładnie myjemy i osuszamy. Na talerzu układamy sałaty. Ogórka kroimy w półksiężyce, a rzodkiewkę w plasterki. Układamy je na sałatach. Dodajemy jajka pokrojone na ćwiartki. Makrele dzielimy na mniejsze kawałki i układamy na sałatce.
2.W kubeczku mieszamy dokładnie wszystkie składniki na sos. Polewamy nim sałatkę. Na koniec całość oprószamy świeżo mielonym pieprzem.
3.Sałatkę tuż przed podaniem obsypujemy płatkami kukurydzianymi.
Komentarze