Sałatka śniadaniowa z makrelą i płatkami kukurydzianymi

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Kto powiedział, że płatki mogą być tylko z mlekiem? ;) Oto całkowicie inny sposób na ich wykorzystanie. Pyszna i sycąca sałatka śniadaniowa to świetne rozwiązanie zarówno na pierwsze śniadanie, jaki i na lunchboxa do pracy.

  • 15 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - dwie duże garści mixu sałat (u mnie rukola, endywia dwa kolory, botwinka i szpinak baby)
    - pół ogórka szklarniowego
    - 4-5 rzodkiewek
    - 3 jajka na twardo
    - około 100 g wędzonej makreli
    - 2-3 garści płatków kukurydzianych
    - świeżo mielony pieprz

    Sos:
    - 3 łyżki majonezu
    - 1 łyżka śmietany
    - 1 łyżka musztardy francuskiej
    - 1 łyżeczka miodu
    - sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Jajko

Sałatka śniadaniowa z makrelą i płatkami kukurydzianymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa dokładnie myjemy i osuszamy. Na talerzu układamy sałaty. Ogórka kroimy w półksiężyce, a rzodkiewkę w plasterki. Układamy je na sałatach. Dodajemy jajka pokrojone na ćwiartki. Makrele dzielimy na mniejsze kawałki i układamy na sałatce.
  • 2. W kubeczku mieszamy dokładnie wszystkie składniki na sos. Polewamy nim sałatkę. Na koniec całość oprószamy świeżo mielonym pieprzem.
  • 3. Sałatkę tuż przed podaniem obsypujemy płatkami kukurydzianymi.

    Smacznego ;)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Makrela Płatki Warzywa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Bez gotowania Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować