Przepyszna sałatka słoneczna idealna na śniadanie jak i na imprezę. Kilka prostych plus wyrazisty sos i przepyszna przystawka gotowa. Sałatka pięknie i zachęcająco prezentuje się na stole.
20 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
100 g sera wędzonego,
200 g szynki konserwowej,
1 mała czerwona cebula,
puszka kukurydzy,
150 g selera konserwowego,
4 jajka ugotowane na twardo,
4 łyżki majonezu,
3 łyżki jogurtu naturalnego gęstego,
sól i pieprz do smaku,
1 łyżeczka czubata chrzanu żurawinowego,
pół łyżeczki ostrej papryki.
Sałatka słoneczna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie sałatki jest bardzo proste i potrzebujemy tylko kilka prostych składników.
Szynkę konserwową i ser wędzony ( możemy użyć żółtego sera typu gouda jeżeli nie przepadamy za wędzonym ) kroimy w drobną kostkę.
Cebulę również kroimy w drobną kosteczkę.
Szynkę, ser i cebulę wrzucamy do miski. Dodajemy również odsączony z wody seler konserwowy i kukurydzę.
Całość dokładnie mieszamy.
Następnie przygotowujemy sos do sałatki.
Majonez, jogurt naturalny gęsty ( może być również grecki), chrzan żurawinowy ( może być zwykły), sól, pieprz oraz ostrą paprykę dokładnie mieszamy ze sobą.
Sos łączymy z pozostałymi składnikami i dokładnie mieszamy.
Komentarze