Sałatka śledziowa ze śliwkami i jabłkiem

4.5 (195 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Wyśmienita sałatka, doskonała na co dzień i od święta.

Składniki:

  • 1/2 kg filetów śledziowych (matiasów)
    1 jabłko
    20 połówek śliwek w occie
    2 małe czerwone cebule
    2 łyżki majonezu
    2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
    1 łyżka soku z cytryny
Wystaw ocenę:

4.5 (195 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Sałatka śledziowa

Sałatka śledziowa ze śliwkami i jabłkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śledzie moczymy w wodzie, aby usunąć nadmiar soli. Osuszamy i wkładamy do zalewy ze śliwek na ok. 20 minut. Wyjmujemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Jabłko obieramy, usuwamy gniazdo nasienne, kroimy w kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny. Obraną cebulę i śliwki również kroimy w kostkę. Wszystkie składniki mieszamy, dodajemy jogurt naturalny i majonez, ponownie mieszamy i odstawiamy na 2-3 godziny do lodówki, aby smaki się połączyły.

Porady

Sałatkę można podać w salaterce lub poporcjować za pomocą obręczy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Sałata Śledzie Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować