Sałatka śledziowa z soczewicą

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Ciekawe połączenie smaków – śledzi i warzyw a szczególnie zielonej soczewicy.

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki:
    3 duże płaty śledziowe
    ½ szklanki zielonej soczewicy
    1 średnie jabłko winne
    2 ugotowane ziemniaki
    1 zielony ogórek
    1 łyżka soku z cytryny
    1 cebula
    Olej
    Sól, pieprz, kolendra
    Plasterki cytryny, natka pietruszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka śledziowa z soczewicą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: śledzie namoczyć, by pozbyć się nadmiaru soli, następnie osączyć, pokroić w grubszą kostkę, skropić sokiem z cytryny, posypać ziarnami kolendry, delikatnie pieprzem, polać 1 łyżką oleju – najlepiej rzepakowego, odstawić w chłodne miejsce najlepiej na 2 godziny.
    Soczewicę opłukać, namoczyć na 20 minut, następnie ugotować, osączyć, wystudzić.
    Ziemniaki pokroić w kostkę, cebulę też w kostkę, jabłko obrać ze skórki, wydrążyć gniazda nasienne też pokroić w kostkę. Przełożyć do miski soczewicę, ziemniaki, jabłko, doprawić solą, pieprzem, zmieloną kolendrą, olejem. Odstawić do połączenia się smaków.
    Na talerzu ułożyć śledzie, potem kopułę z warzyw. Ogórka opłukać, pokroić w cienkie plasterki, ułożyć wokół sałatki, udekorować plasterkami cytryny, natką pietruszki.

Porady

1.Zamiast soku z cytryny można użyć octu balsamicznego.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śledzie Soczewica Ogórek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować