Sałatka śledziowa z soczewicą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: śledzie namoczyć, by pozbyć się nadmiaru soli, następnie osączyć, pokroić w grubszą kostkę, skropić sokiem z cytryny, posypać ziarnami kolendry, delikatnie pieprzem, polać 1 łyżką oleju – najlepiej rzepakowego, odstawić w chłodne miejsce najlepiej na 2 godziny.
Soczewicę opłukać, namoczyć na 20 minut, następnie ugotować, osączyć, wystudzić.
Ziemniaki pokroić w kostkę, cebulę też w kostkę, jabłko obrać ze skórki, wydrążyć gniazda nasienne też pokroić w kostkę. Przełożyć do miski soczewicę, ziemniaki, jabłko, doprawić solą, pieprzem, zmieloną kolendrą, olejem. Odstawić do połączenia się smaków.
Na talerzu ułożyć śledzie, potem kopułę z warzyw. Ogórka opłukać, pokroić w cienkie plasterki, ułożyć wokół sałatki, udekorować plasterkami cytryny, natką pietruszki.
Porady
1.Zamiast soku z cytryny można użyć octu balsamicznego.
Komentarze