Sałatka śledziowa z porem i marynowaną cebulką

4.5 (145 ocen)

  • 30 min

Doskonała przekąska na każdą imprezę. Warto ją przygotować.

  • 30 min

Składniki:

  • 1/2 kg śledzi matiasów,
    1/2 puszki groszku konserwowego,
    1/2 puszki kukurydzy konserwowej,
    1 por,
    1/2 słoiczka cebulki marynowanej,
    3 jajka,
    3,5 łyżki majonezu,
    sok z połowy cytryny,
    sól,
    pieprz.
Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka śledziowa z porem i marynowaną cebulką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śledzie moczymy kilka godzin we wodzie. Skrapiamy z dwóch stron sokiem z cytryny. Następnie kroimy śledzie na mniejsze kawałki.
  • 2. Pora kroimy w plasterki. Wrzucamy do osolonego wrzątku i parzymy 10 minut pod przykryciem. Odcedzamy.
  • 3. Groszek, kukurydzę i cebulki odsączamy z zalewy. Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w kostkę.
  • 4. Wszystkie przygotowane składniki przekładamy do salaterki. Dodajemy majonez oraz odrobinę soli i pieprzu. Dokładnie mieszamy. Przygotowaną sałatkę wykładamy na talerz. Podajemy z pieczywem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śledzie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować